środa, 14 czerwca 2017

Babeczki z truskawkami




Ostatnio wersetem piosenki, który najbardziej za mną "chodzi", są słowa Meli Koteluk.

"Nie damy się zaślepiać pozorami szczęścia
Wystarczy, że przypominamy sobie kim jesteśmy".

Dużo się teraz dzieje.

***













***
Podaję przepis na pyszne maślane babeczki z truskawkami, których cudowny zapach podczas pieczenia wypełni każdy metr sześcienny Waszego domu.
Możecie użyć innych owoców, serdecznie polecam!




Składniki na 10 dużych babeczek
65g masła
120g cukru drobnego
opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
220g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g jogurt naturalnego
200g truskawek pokrojonych w kostkę
cukier puder do oprószenia 

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem drobnym i waniliowym tak długo, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodawać jajka, ciągle miksując. Suche składniki przesiać i dodawać do masy maślanej w trzech turach na zmianę
z jogurtem, mieszając szpatułką, do dokładnego połączenia składników. 
2. 10 twardych papilotek (lub miękkich-wtedy na blasze do muffin) wypełnić ciastem do 1/4, powciskać truskawki, dopełnić ciastem do 1/2 wysokości papilotki, dodać trochę truskawek, posypać cukrem waniliowym lub białym. Piec w temperaturze 165ºC przez 30-35 minut,
do tzw "suchego patyczka". Wyjąć, wystudzić na kracie, posypać cukrem pudrem przez
małe sitko.

Smacznego!













1 komentarz:

  1. Truskawki rządzą w każdych wypiekach obecnie:) Fajne te babeczki:)

    OdpowiedzUsuń