czwartek, 29 czerwca 2017

Mini bezy z ganache z białej czekolady, kremem miętowym i ogórkiem zielonym





Po ostatnim wypadzie do Warszawy zainspirowałam się deserem,
którego spróbowałam w mojej ulubionej restauracji i tak powstały
te oto małe gniazdka bezowe w środku których znajduje się
sos wykonany z białej czekolady i śmietany kremowej, na nim położone są:
kostki z zielonego ogórka pozbawionego gniazd nasiennych,
2 solidne łyżki kremu miętowo- cytrynowego i z wierzchu do dekoracji
zielony ogórek i mięta. Bardzo orzeźwiająca i ciekawa propozycja na letni deser. Chrupiąca, słodka beza i nietypowe wnętrze które daje przepyszny efekt.
Serdecznie zapraszam do dalszej lektury! 

 

Składniki na 9 gniazdek bezowych:
4 białka jaja kurzego
235g cukru pudru
szczypta soli
łyżka soku z cytryny

Sos z białej czekolady:
40g białej czekolady połamanej na kostki
40g śmietana maki 30%

Krem miętowy
150g śmietanki 30%
2 łyżki serka mascarpone
garść świeżych listków mięty
łyżka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
łyżka cukru brązowego muscovado
łyżka cukru pudru 

Dodatkowo
1 długi zielony ogórek, obrany, z wydrążonym gniazdem nasiennym, pokrojony w równą kostkę


1.       Najlepiej wieczór wcześniej wykonać bezy. Do czystej, wysuszonej misy miksera włożyć białka, szczyptę soli i ubić na sztywno, uważając by piany nie „przebić”. Następnie powoli, kolejno łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cierpliwie czekając aż każda kolejna porcja cukru się rozpuści i uzyskamy gęstą, białą, lśniącą pianę. Dodać sok z cytryny i zmiksować.  Na papierze (który przyklejamy do blachy odrobiną ciasta na bezę) rysujemy koła o średnicy 7cm (można odrysować je od klasycznej szklanki). Pamiętamy o dużych odstępach pomiędzy kółkami. Wyszprycować gniazdka zaczynając od środka, wykonujemy „różę” i później wokół dodajemy  więcej ciasta. Suszyć w temperaturze 80˚C przez 5h, lub 120˚C przez 2h. Blachę umieścić na środku w piekarniku, lub trochę niżej. Nie umieszczamy na samej górze, bo za bardzo się przypieką. Wyłączyć piec i pozostawić je na noc w środku.
2.       Sos: śmietankę podgrzać, zalać nią połamaną czekoladę. Poczekać 2 minuty i wymieszać rózgą by powstał gładki sos. W razie potrzeby przetrzeć przez sito.

3.       Krem: umyte listki mięty rozetrzeć w moździerzu z skórką z cytryny i brązowym cukrem. Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubić. Dodać cukier puder i roztartą mieszankę miętową, zmiksować.

4.       Wykonanie: gniazdko bezowe polać sosem czekoladowym, dodać łyżeczkę kostek ogórka, dwie solidne łyżki kremu. Wierzch udekorować ogórkiem i miętą. Przechowywać w lodówce.


Smacznego! :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz