niedziela, 8 pa藕dziernika 2017

Najlepsze na 艣wiecie babeczki czekoladowe z mocno czekoladow膮 pralin膮





Hej!馃挍
Do艣膰 dawno mnie tutaj nie by艂o i r贸wnie偶 nie potrafi臋 okre艣li膰
z jak膮 cz臋stotliwo艣ci膮 b臋d臋 si臋 tu pojawia膰. A wpadam nie z byle jakim przepisem,
lecz przepisem na TE czekoladowe babeczki. 馃崼
Upiek艂am ich oko艂o 300 w tym roku, zjad艂o je duuu偶o przer贸偶nych ludzi i dosta艂y mn贸stwo wspania艂ych opinii. Ostrzegam, zazwyczaj skutkiem ubocznym
zjedzenia tej babeczki jest si臋gni臋cie po kolejn膮 ;)
Wi臋c od razu pomn贸偶cie sk艂adniki na li艣cie zakup贸w razy dwa
- 偶ycz臋 smacznego i mi艂ej zabawy podczas pieczenia :D

Odk膮d zacz臋艂am piec, wi臋c tak oko艂o 11 roku 偶ycia, przetestowa艂am x przepis贸w na babeczki czekoladowe.
Ten jest syntez膮 przepis贸w moich dw贸ch cukierniczych inspiracji:
Lindy Lomelino i Historias'a del Ciervo. Ciasto jest wilgotne i "g臋ste",
 babeczki nie wyrastaj膮 z g贸rk膮, gdy nie u偶ywamy termoobiegu (zalecam opcj臋 "g贸ra-d贸艂"). Dodatkowym plusem jest fakt, 偶e nie ucieramy do nich mas艂a z cukrem, lecz je topimy, 艂膮czymy z mokrymi sk艂adnikami itp... Tak jak przy klasycznych muffinach.

A krem? To najbardziej aksamitna, st臋偶ona, rozp艂ywaj膮ca si臋 w ustach pralina czekoladowa jak膮 spotkacie na takim niepozornym ciasteczku jakim jest babeczka. Dos艂ownie. Doznania na kubkach smakowych przypominaj膮 te przy delektowaniu si臋 czerwonym Lindorem.
Ja z okazji urodzin brata wybra艂am opcj臋 podwojon膮: p贸艂 kilo czekolady gorzkiej,
200g dulche de leche, 200g 艣mietanki. To jak? Wystarczaj膮co Was zach臋ci艂am?

No to zdradzam t臋 cudown膮 receptur臋, kt贸ra przestaje od teraz by膰 moim sekretem :D






Sk艂adniki na 12 TYCH babeczek:
75g roztopionego mas艂a
1 jajko
0,5 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii
390g m膮ki pszennej tortowej
500g cukru bia艂ego
105g gorzkiego kakao
360ml mleka
1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
50ml mocnego espresso

Mocno czekoladowa pralina:
250g gorzkiej czekolady 70%
100g masy kajmakowej
100g 艣mietanki 30%
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii


1. Jajko, mleko, cukry i ekstrakt z wanilii zmiksowa膰 oko艂o 3 minut na lekk膮 pian臋.
Doda膰 espresso. Suche sk艂adniki przesia膰, doda膰 do mokrych i wymiesza膰 delikatnie silikonow膮 艂opatk膮 albo r贸zg膮 cukiernicz膮. Blach臋 na muffiny wype艂ni膰 papilotkami, nape艂ni膰 ciastem do 2/3 wysoko艣ci. Piec w 175°C przez 17-20 minut (bez termoobiegu, opcja g贸ra-d贸艂), a偶 do "suchego patyczka".

2. Pralina: kajmak z 艣mietank膮 podgrzewa膰 w garnuszku, ci膮gle mieszaj膮c, do momentu zagotowania. Wtedy zdj膮膰 z palnika, doda膰 po艂aman膮 na kostki czekolad臋. Poczeka膰 2 minuty, wymiesza膰 do uzyskania g艂adkiego kremu. Dobrze sch艂odzi膰 w lod贸wce par臋 godzin. Tward膮, zimn膮 mas臋 zmiksowa膰 do uzyskania plastycznego kremu. Wyszprycowa膰 na sch艂odzone babeczki (ja u偶y艂am tylki Wilton 2D). Przechowywa膰 w lod贸wce.

Smacznego! 馃挍






Inspiracja
www.callmecupcake.se
www.
elciervo.co

2 komentarze:

  1. o tak, babeczki powinny by膰 z g贸rk膮:) Te偶 zrobi艂am ju偶 swoje idealne :)

    OdpowiedzUsu艅