sobota, 25 lipca 2015

Ciasto czekoladowe z Guinessem - spotkanie czekoladowe.





 
Czekolada chyba dla większości ludzi na świecie kojarzy się z przyjemnością,
pełnią smaku i wspomnieniami z dzieciństwa.
Była doceniana już 2500 lat temu przez Majów,
którzy delektowali się nią w formie gorącego napoju
z roztartych ziaren kakaowca, przyprawionego
papryczką chili, miodem czy kukurydzą.
Dziś czekoladę (oczywiście w rozsądnych ilościach
oraz tę z jak najwyższą zawartością kakao ;) ) zalecają nam dietetycy, 
ponieważ dostarcza organizmowi  magnezu
i wytwarza serotoninę, czyli hormon szczęścia.

***

Mam to szczęście, że znam najszczerszą fankę czekolady, która uwielbia ją w przeróżnych postaciach. Gdy otrzymałam wiadomość: „upieczmy coś razem”, nie musiałam się długo zastanawiać, który składnik będzie dominował.
Tym razem padło na ciasto czekoladowe z Guinessem przepisu Nigelli Lawson (oryginalna nazwa: Chocolate Guiness Cake). Nigella słynie z receptur na  tłuste potrawy i wypieki, jednak od czasu do czasu warto spróbować czegoś nowego.
I choć pierwszy raz skorzystałam z jej przepisu, nie żałuję.
Ciasto jest bardzo ciemne, mięsiste, wilgotne z delikatną nutą irlandzkiego piwa.
W oryginale podane z śmietankowym frostingiem, u mnie z polewą z gorzkiej czekolady.
Warto spróbować, podczas przygotowywania go w kuchni, wszędzie unosi się cudowny zapach a my możemy się poczuć jak Juliet Binoche w filmie „Czekolada”.



Składniki (na  12 porcji)
250ml piwa Guiness
250g masła
75g kakao
400g cukru
142ml kwaśnej śmietany 18%
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
275g mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

100g gorzkiej czekolady Wedel
40g masła
1.       Piwo i masło włożyć do rondelka, podgrzewać, mieszając, aż powstanie emulsja. Zdjąć z ognia. Dodać kakao i mąkę, mieszać do rozpuszczenia składników.
2.       Śmietanę, jajka i ekstrakt ubić, następnie ostrożnie dodać ostudzoną brązową mieszaninę, chwilę miksować, do połączenia składników. Dodać mąkę i sodę, wymieszać np. rózgą kuchenną lub szpatułką.
3.       Tortownicę średnicy 23cm (ja użyłam 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wlać ciasto.
4.       Piec w temperaturze 180˚C przez 45-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić w formie.
5.       Przygotować polewę: masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z kuchenki, dodać kawałki czekolady, poczekać  chwilę aż same się rozpuszczą, wymieszać, by powstała gładka, aksamitna polewa.
Wystudzone ciasto udekorować.

Smacznego!
























Przepis Nigelli Lawson z "The Feast"

2 komentarze:

  1. Hej 😉czym radziłabyś ozdobić ciasto na wierzchu? Bo planuje upiec je chłopakowi na 18stke. Gdyby było lato to użyłabym np. czereśni, ale o tej porze roku nie mam pojęcia 😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chciałabym użyć czereśni o tej porze roku to kupiłabym mrożone wiśnie i zrobiłabym frużelinę :) Z owoców możesz użyć tych, które teraz są w sezonie np. gruszki, figi. Można też użyć ubitej śmietanki. Jednak ciasto jest mocno czekoladowe, przepyszne, a polewa i kulka lodów je naprawdę świetnie dopełnia. Ty znasz najlepiej ulubione smaki Twojego chłopaka i jestem pewna, że będzie mu smakowało. Daj znać ;) Wszystkiego najlepszego, pozdrawiam.

      Usuń