wtorek, 21 lipca 2015

Malinowa panna cotta na jogurcie/Raspberry yogurt panna cotta


Przepis na prosty i bardzo efektowny pomysł na deser, który jest pyszny, lekki i zdrowy.
Warto spróbować, nie jest trudny, już tłumaczę jak go wykonać…

***


Składniki na 1 porcję

150g jogurtu naturalnego (użyłam „Bio” z Lidla)
60g malin
1 łyżeczka żelatyny (rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)



1.       Jogurt zmiksować z malinami, miodem, ekstraktem z wanilii.

2.       Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować.

3.       Filiżankę/foremkę posmarować bardzo cienką warstwą oleju, wlać mieszaninę.

4.       Pozostawić w lodówce do stężenia (ok. 4h, najlepiej całą noc).

5.       Przed podaniem filiżankę na dosłownie chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie (jeśli deser będzie zbyt długo w ciepłej wodzie, rozpuści się), przyłożyć filiżankę do talerza, odwrócić (powinna bez problemu „wydostać się” z naczynia).

6.       Podawać ze świeżymi malinami, sosem z malin lub malinami w syropie.



Smacznego!





 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz