czwartek, 23 lipca 2015

Drożdżówki z serem i konfiturą z wiśni/Buns with curd cheese and cherry jam





Kolejna odsłona znanego wszystkim z rodzinnych domów ciasta drożdżowego.
Przebywając podczas wakacji w Małopolsce szukałam w sklepach wielokrotnie
mi polecanego regionalnego twarogu z miejscowości Wieprz.  I naprawdę było warto! :)
Ma wspaniałą konsystencję, delikatny smak i jest odpowiednio wilgotny.
Idealnie się wkomponował w mój pomysł na słodkie bułeczki,
do których dodałam też konfiturę z wiśni zerwanych prosto z drzewa.


***


 


***



Przepis na 4 duże ( za duże drożdżówki :D ) + jedną małą lub około 10 mniejszych:
Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
150ml letniego mleka
30g masła
40g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajo
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
Składniki na konfiturę:
300g umytych, wydrylowanych wiśni
3 łyżki żelującego cukru trzcinowego

Składniki na masę serową:
250g twarogu półtłustego
łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:
1 białko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek
1.       Z drożdży zrobić rozczyn.
2.       Letnie mleko wymieszać z cukrem, jajkiem, masłem. 
3.       Rozczyn dodać do mąki, dodać szczyptę soli.
4.       Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne, uformować z niego kulę, włożyć do miski podsypanej mąką.  Przykryte ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu  do podwojenia objętości czyli około 1,5h.
5.       W tym czasie wykonać konfiturę: owoce zasypać cukrem, gotować w rondelku od momentu wrzenia soku około 5 minut.
6.       Następnie przygotować masę serową zagniatając wszystkie składniki dokładnie widelcem.
7.       Gdy ciasto wyrośnie można je chwilę zagnieść i formować płaskie, okrągłe bułeczki, położyć na nie ser, konfiturę.
8.       Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Po tym czasie posmarować je białkiem z mlekiem.
9.       Piec w temperaturze 200˚C przez około 25 minut (do otrzymania złotego koloru ciasta)
10.   Wyjąć, ostudzić na kracie.

Smacznego!




 dwa żółtka w jednym jajku ;)













2 komentarze:

  1. Mmm, ależ to musiało być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja, polecam zrobić samemu w domu! :)

      Usuń