wtorek, 28 lipca 2015

Cytrynowy placek drożdżowy z morelami, rozmarynem i pełnoziarnistą, cynamonową kruszonką




Moja wariacja na temat ciasta drożdżowego-
–placek o smaku cytrynowym słodzony miodem,
  pyszne polskie morele posypane suszonym rozmarynem
i pełnoziarnista, cynamonowa kruszonka.
  Wszystko świetnie się komponuje i dobrze smakuje z ciepłym mlekiem.
Ciasto nie jest wysokie, ale za to wypełnione dużą ilością owoców.
Polecam w sezonie morelowym :)



***




Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
50g rozpuszczonego masła
2 jajka
40g miodu
60ml mleka
sok z połowy cytryny i skórka z niej otarta
szczypta soli


Dodatkowo:
350g moreli (już wydrylowanych owoców)
2 szczypty rozmarynu
4 łyżki żelującego cukru trzcinowego


Kruszonka:
60g rozpuszczonego masła
90g mąki pełnoziarnistej graham typ 1850
50g cukru trzcinowego
2 szczypty cynamonu





1.       Z drożdży zrobić rozczyn.

2.       Mąkę przesiać, dodać rozczyn i resztę składników (oprócz masła). Wyrobić, na samym końcu dodać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie dodawać mąki.

3.       Uformować w kulę, włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5h (aż ciasto podwoi objętość).

4.       Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść widelcem w miseczce.

5.       Gdy ciasto urośnie należy chwilę je wyrobić, wyłożyć na blachę wielkości około 20cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać morele, posypać rozmarynem i cukrem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.

6.       Zagrzać piekarnik do temperatury 180˚C. Na ciasto wyłożyć kruszonkę.

7.       Piec bez termoobiegu przez około 35-40 minut (do „suchego patyczka”).

8.       Wystudzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.




Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz