piątek, 17 lipca 2015

"Ombre porzeczkowiec"-sernik na zimno z czarną i czerwoną porzeczką/No-bake cheesecake with red and black currant




Czekałam na porzeczki przez całą zimę i wiosnę.  Szkoda, że przez niektórych są tak niedoceniane. Same w sobie są cierpkie, jednak w przetworach, napojach i lodach smakują świetnie. Ich dodatkową zaletą jest to, że są źródłem dużej ilości
witaminy C. Niektórzy zastanawiają się co z nimi zrobić, w przeciwieństwie do mnie, bo moja głowa jest pełna pomysłów. Tak bardzo się ucieszyłam, gdy dostałam wiadomość od Renaty: „wpadnij, chętnie pozbędę się części porzeczek na Twoją korzyść”. ;)


***









***
  Zapraszam na pyszne ciasto pełne porzeczek, które jest dość kwaśne, jednak jeżeli ktoś woli słodsze desery to oczywiście można dodać więcej cukru według własnego smaku.




Składniki
12 podłużnych biszkoptów
1kg twarogu sernikowego
180g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru+0,5 szklanki do warstwy porzeczkowej
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki wrzącej wody
350g czarnej porzeczki
sok z połowy cytryny

      1. Twaróg, mascarpone, cukier, sok z cytryny zmiksować.
2. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej i dodawać do misy cienką strużką,tak, aby nie powstały grudki.
3. Masę podzielić na 2 części. Porzeczki zmiksować na puree, dodać do 1 części z dodatkowym cukrem.
4. Biszkoptami wyłożyć formę 18x28cm, na nie delikatnie wylać białą masę, następnie fioletową.
5. Włożyć do lodówki do stężenia masy, najlepiej na całą noc.

Galaretka z porzeczek 
1 szklanka czarnej porzeczki
1 szklanka czerwonej porzeczki
3 łyżki cukru



      1. Porzeczki zasypać cukrem, gotować w rondelku, aż owoce puszczą soki. 
2. Dodać trochę soku do żelatyny, wlać do owoców i energicznie wymieszać rózgą kuchenną, tak, aby nie powstały grudki.
      3. Wystudzić, wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia galaretki.


Smacznego!




 ***
 








 
 

4 komentarze: